OBS!

Informationen på denne hjemmeside er rettet mod fagpersoner. Søg venligst råd hos din læge, før du omlægger din kost.

1 af dine '6 om dagen'

Mens officielle retningslinjer er forskellige fra land til land, følger nationale retningslinjer generelt WHOs anbefaling om at spise mindst 400 gram frugt og grønt om dagen; i Danmark anbefales det, at vi får mindst 600 gram og 6 portioner ('6 om dagen'). 1,2

I Danmark kan frugtjuice tælles med som én af disse seks portioner, og et glas om dagen svarer til én portion frugt. Der findes endnu ikke videnskabeligt konsensus omkring den perfekte portionstørrelse af frugtjuice, men i lande hvor juice er en del af kostmæssige retningslinjer kan ét glas (en portion) tælles med i 6 om Dagen. Dine andre frugt- og grøntsagsportioner bør være hele frugter og grøntsager.

På europæisk plan når de fleste mennesker desværre ikke op på det anbefalede minumum på 400 gram/6 om dagen i deres kost, og tager man frugtjuice ud af sammenhængen, resulterer det kun i, at endnu færre mennesker når det sunde mål. Drikker du frugtjuice dagligt, hjælper det faktisk med at forøge dit indtag af frugt og grønt. 3 Frugtjuice er en let og lækker måde at få en portion frugt ind i din kost, som supplement til hele frugter og grøntsager, og forskning viser at:

  • Mennesker som drikker frugtjuice spiser flere hele frugter og grøntsager.4
  • Frugtjuice komplementerer – snarere end erstatter – indtag af hele frugter og grøntsager.3
  • Frugtjuice kan hjælpe børn med at vænne sig til smagen af frugt, og dermed føre til positive heldbredsmæssige valg.4
  • Ifølge et amerikansk studie er frugtjuice ”en vigtig kilde til kalium og magnesium, og er blevet positivt forbundet med at opnå det anbefalede indtag af C-vitamin og folat”5 hos 2-5 årige børn.

 

Referencer:

  1. WHO, 2014, Fact sheet N°394. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/
  2. NHS UK. 5 A DAY: what counts? Available at: http://www.nhs.uk/livewell/5aday/pages/whatcounts.aspx
  3. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society 2012, 71, pp. E23.
  4. CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010.
  5. Fulgoni V and Quann E. National trends in beverage consumption in children from birth to 5 years: analysis of NHANES across three decades. Nutrition Journal 2012, 11:92. Available at: http://www.nutritionj.com/content/11/1/92.

 

photo_1467453678174_768ec283a940

Brug for mere information?

Via vores kontaktside kan du komme i kontakt med Fruit Juice Matters-teamet.

 

Kontakt