Ernæringsmæssige fordele ved frugtjuice

SÅDAN PÅVIRKER DET BIOTILGÆNGELIGHEDEN, AT JUICE FORARBEJDES

Forarbejdet frugtjuice er sammenligneligt med friskpresset juice, når det gælder flavanonernes optagelse og metabolisme. Det tyder på, at forarbejdet juice har en tilsvarende næringsværdi for bioaktive stoffer.

Karotenoider og flavanoner er biotilgængelige i frugtjuice. Biotilgængelighed henviser til, i hvilken grad næringsstofferne kan absorberes og udnyttes i kroppen.

Flavanonerne i forarbejdet frugtjuice har en biotilgængelighed, der er meget lig den for hel frugt, men en højere biotilgængelighed for karotenoider.

Frugtjuice, særligt appelsinjuice, er en god kilde til næringsstoffer og bioaktive stoffer, såsom karotenoider og flavanoner.

Forskellige studier har bekræftet den potentielle sundhedseffekt af de bioaktive stoffer, der findes i frugtjuice. Der findes dog endnu ingen autoriserede sundhedsanprisninger for citrusflavonoider.

FRISK APPELSINJUICE

FORARBEJDET APPELSINJUICE

3,6 x

højere indhold af flavanoner
Flavanonindhold:

16 mg

Flavanonindhold:

58 mg

1,6 mg

2,2 mg

0,7 mg

2.6 mg

5 mg

2,3 mg

1,6 x mere biotilgængelig
2,3 x højere tarmoptag
3,2 x højere udskillelse
Forskning viser, at tarmoptagelse og urinudskillelse er signifikant højere efter indtag af forarbejdet appelsinjuice. Samlet set resulterede det i en 1,6 gange højere biotilgængelighed.

Disclaimer: Every effort has been made to ensure that the information contained in this document is reliable and has been verified. The information is intended for non-commercial communication to healthcare professionals only. It is not intended for consumers. The AIJN shall have no liability whatsoever if this information is used or presented for promotional or commercial purposes.

Frugtjuice indeholder en række mineraler, vitaminer og bioaktive forbindelser, såsom plantenæringsstoffer, der betragtes som vigtige for at bevare et godt helbred. De officielle retningslinjer for en sund og velbalanceret kost anbefaler at vi indtager masser af frugt og grønt for at opfylde vores vitamin- og mineralbehov. Indtagelse af frugtjuice vil kunne yde et signifikant bidrag til kalium og andre mikronæringsstoffer. 

Sunde spisevaner

I Europa spiser de fleste mennesker slet ikke nok frugt og grønt. Hvis du drikker et glas frugtjuice hver dag, kan det dog hjælpe dig med at forøge dit daglige indtag af frugt og grøntsager. Et lille glas frugtjuice er et bidrag til en sund kost, da det indeholder vitaminer og mineraler, som er essentielle for et godt helbred. Eksempelvis er appelsinjuice en god kilde til C-vitamer og indeholder andre næringsstoffer som folat, kalium og plantenæringsstoffer.

En analyse foretaget af NHANES, bragt i Journal 2012 viser, at blandt 2-5-årige børn er frugtjuice ”en vigtig kilde til kalium og magnesium i børnenes kost, og er blevet positivt forbundet med at opnå det anbefalede indtag af C-vitamin og folat.” Andre undersøgelser har også vist, at børn der drikker frugtjuice har lettere ved at vænne sig til smagen af – og lettere ved at acceptere – hele frugter og grøntsager.

Vitaminer og mineraler

Da frugtjuice stammer fra pressede frugter, er den næsten lige så rig på næringsstoffer. For eksempel indeholder 100 ml. appelsinjuice omkring 220 mg. mikronæringsstoffer. Forskellige varianter af frugtjuice indeholder en række vitaminer og mineraler, der er vigtige i en sund kost. Se vores side om vitaminer og mineraler for mere information.

Referencer:

  • Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society 2012, 71, pp. E23.
  • European Fresh Produce Association (Freshfel Europe) Consumption Monitor 2014
  • UK Department of health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Available at: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf
  • EU Commission Regulation 432/2012 of 16/05/2012
  • Fulgoni V and Quann E. National trends in beverage consumption in children from birth to 5 years: analysis of NHANES across three decades. Nutrition Journal 2012, 11:92. Available at: http://www.nutritionj.com/content/11/1/92.
  • CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010.