Lavere BMI associeret med frugtjuice og andre sunde livsstilsfaktorer

Der har været nogen debat om hvordan vores valg af drikkevarer påvirker kropsvægten, med fokus på sukkerindhold og energitæthed. I modsætning til forslag fra nogle organisationer, har et nyligt observationsstudie fundet, at frugtjuiceforbrug var statistisk forbundet med lavere BMI.

Food4Me-studiet, som blev udført på tværs af syv europæiske lande, inkluderede data fra 1441 europæiske voksne, som udfyldte et spørgeskema om fødevarefrekvens, for at evaluere deres mad- og drikkevaner. Kropsvægt, højde og livvidde blev også selvrapporteret over internettet. 

Resultaterne viste, at frugtjuiceforbrug; sammen med andre faktorer såsom indtag af fede fisk, flerumættet fedt, nødder, mejeriprodukter, fuldkorn og mere fiber, frugt og grønt; var signifikant forbundet med et lavere body mass index. Andre faktorer så som stillesiddende aktivitet var forbundet med et højere body mass index.

Disse konstateringer fremhæver vigtigheden af overordnede kost- og livsstilsmønstre i vægtstyring. I modsætning til tidligere overbevisninger, synes det at drikke frugtjuice at være en del af et gunstigt kostmønster, som hjælper, snarere end hindrer, fornuftig vægtvedligeholdelse.

Reference titel
[1] Celis-Morales C et al. (2017)

Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries Findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr.dk