Tilbage til overblik

Kulhydrater og sukker i frugtjuice
Kulhydrater og sukker

OBS!

Informationen på denne hjemmeside er rettet mod fagpersoner. Søg venligst råd hos din læge, før du omlægger din kost.

Kulhydraterne i frugtjuice, inklusive sukkerarterne, er naturligt forekommende og stammer fra den hele frugt, som juicen er presset af.1 

Fakta om juice
Det er besluttet ved lov, at frugtjuice ikke må indeholde tilsat sukker. Det gælder uanset om frugtjuicen kommer fra koncentrat eller ej.1 Hvis der står ”frugtjuice”, ”ren frugtjuice” eller ”frugtjuice” på pakken, så er det det, og kun det, den indeholder, ifølge europæisk lovgining. Det gælder selvfølgelig også "frugtjuice fra koncentrat".

Hvorfor bruger vi termen ”sukkerarter” i stedet for ”sukker”?
Sukkerarter bruges ofte for at signalere, at der er et miks af forskellige former for naturligt sukker i flere frugtjuicer: fruktose, glukose og sukrose, for eksempel.

Er naturligt sukker bedre?
For meget sukker er ikke godt for helbredet, uanset hvor det kommer fra, så det er vigtigt at vide, hvor meget der er i mad og drikkevarer.

Hvor meget sukker er der i frugtjuice?
Frugtjuice indeholder omkring 10% sukker, hvilket betyder, at et lille glas på 150 ml. gennemsnitligt indeholder 15 g. sukker.2 

For mere information om sukkeret i frugtjuice, har vi lavet et faktaark vedrørende sukkerprofilen i appelsinjuice og et faktaark med en næringsprofil. Kontakt os her, og få vores faktaark tilsendt.

For at sætte sukkerindholdet i juice i perspektiv; et glas med 150 ml. appelsinjuice svarer til blot 3% af det anbefalede daglige kalorieindtag for en gennemsnitlig 2000 Kcal diæt.2

Selvom appelsinjuice og andre juicer indeholder vitaminer og andre gode sager, er det vigtigt kun at drikke juice med måde - som et lille glas om dagen.

 

Referencer:

  1. Official Journal of the European Union. Directive 2012/12/EU of the European Parliament and of the Council. Available at: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:115:0001:0011:EN:PDF.
  2. 2. UK Department of health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Available at: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf
carbohydrates_sugar