OBS!

Informationen på denne hjemmeside er rettet mod fagpersoner. Søg venligst råd hos din læge, før du omlægger din kost.

Juice i en velbalanceret kost

Ifølge World Health Organization (WHO) kan en sund kost gennem hele livet hjælpe med at forebygge underernæring samt en række ikke-smitsomme sygdomme og tilstande.1 I dag indtages der flere fødevarer, som er rige på energi, fedt, frie sukkerarter og salt/sodium end før i tiden, og mange spiser ikke nok frugt, grønt eller fødevarer, der er rige på fibre som for eksempel fuldkorn.

Frugt og grønt: Den vigtigste ingrediens i en sund kost

Den præcise sammensætning af en varieret og sund kost afhænger af alder, livsstadie, aktivitetsniveau og endda geografisk placering. Sunde kostvaner har ingen universel formel, men de fundamentale principper for, hvad udgør en sund kost er stadig de samme. Variér næringsrige føde-og drikkevarer og spis så mange vitaminer og mineraler som muligt direkte fra maden i stedet for fra kosttilskud.

En sund kost indeholder mindst 600 g. (seks portioner) frugt og grønt om dagen.2 Mange mennesker spiser ikke nok frugt og grønt, så frugtjuice er en let og lækker måde at øge forbruget.

Børn og en sund kost

For børn giver en optimal ernæring sund vækst og forbedrer den kognitive udvikling. Sunde spisevaner reducerer også risikoen for at udvikle overvægt og andre ikke-smitsomme sygdomme senere i livet. Kostråd til spædbørn og børn ligner dem, der gælder for voksne, herunder også vigtigheden af at indtage den anbefalede mængde frugt og grønt. Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 g. frugt og grønt om dagen, afhængig af alderen.3

Spiser man som minimum de anbefalede portioner frugt og grønt om dagen, reducerer man risikoen for sygdomme og hjælper med at sikre en tilstrækkelig mængde kostfibre.4 For at øge indtag af frugt og grønt, kan man forsøge at følge disse råd:

 • Inkluder grøntsager i alle hovedmåltider
 • Server frisk frugt og rå grøntsager som mellemmåltider
 • Køb de frugter og grøntsager der er i sæson
 • Inkluder en bred vifte af frugt og grøntsager i barnets kost
 • Tilbyd frugtjuice til et måltid én gang om dagen

Børn er ikke altid ivrige efter at spise deres grøntsager. En let måde at komplementere deres indtag af frugt og grønt er ved at drikke frugtjuice én gang om dagen.

Sådan inkluderes frugtjuice i en sund kost:

Frugtjuice er en let og lækker måde at øge og supplere indtaget af frugt og grønt. Her følger et par eksempler på, hvordan man kan få plads til frugtjuice i en daglig kostplan:

Hjemmelavede sportsdrikke til sportsfolk

På grund af den specifikke sammensætning, herunder specielt sukker- og mineralprofilen, egner appelsinjuice sig godt til hjemmelavede isotoniske sportsdrikke.5

Fire portioner

 1. Bland:
 • 500 ml. appelsinjuice
 • 500 ml. vand
 • 1,5 g. (en knivspids) salt
 1. Ryst og server drikken kold.

Lær mere om hvordan frugtjuice kan forbedre din træning under Tips til sportsfolk.

Morgenmad med lav GI og bedre mæthedsfornemmelse

Diætisten Tanja Callewaert anbefaler at kombinere juice med andre madvarer: ”Sunde kostvaner handler ikke kun om at vælge næringsrige fødevarer, men også om at kombinere bestemte fødevarer i måltider, der understøtter kroppens naturlige funktioner. Ved at kombinere frugtjuice med proteinerne i yoghurt, fedtet fra æg og fibre fra fuldkornsbrød arbejder fødevarerne sammen: Naturligt sukker kombineret med proteiner, fedt og fibre vil sænke det glykæmiske indeks (GI) for hele måltidet og reducere kroppens insulinreaktion, hvilket vil give en bedre mæthedsfornemmelse og nedsætte lysten til sukker.” 6

Få en næringsrig start på dagen:

 • 1 skive fuldkornsbrød
 • 1 kogt æg
 • 1 skål fedtfattig yoghurt (naturlig, usødet)
 • 1 glas appelsinjuice

En saftig salat – og mere jern

For at få mest muligt ud af salater i måltiderne, kan de kombineres med et glas appelsinjuice evt. som en del af dressingen. Et lille glas appelsinjuice indeholder mere end 50% af det daglige behov for C-vitamin.7 C-vitaminer er en stærk ’hjælper’ for andre madvarer, og forhøjer optagelsen af non-hæm jern (fra grønne fødevarer) med mere end to til tre gange i forhold til, hvad kroppen kan klare alene.8 Det er en lækker måde at få flere næringsstoffer på.

Opdag mere om vitaminer og næringsstoffer i frugtjuice under Ernæringsprofil.

 

1 WHO, 2014, Fact sheet N°394. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/

2 Fødevarestyrelsen: http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groensager/hvad-taeller-med-i-6-om-dagen/

3 Fødevarestyrelsen: http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/6-om-dagen-spis-mere-frugt-og-groent/

4 WHO Technical Report Series no. 916. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation.2003. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42665/1/WHO_TRS_916.pdf [Last accessed 23 March 2017].

5 Urdampilleta, S. et al. Revisión : Hydration and chemical ingredients in sport drinks: food safety in the European context. Journal of Nutrición Hospitalia 2015. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25929356 [Last accessed 23 March 2017].  

6 Tanja Callewaert, registered dietitian and member of European Federation of European Dietitians

7 FJM Nutrient chart: Average of the data of national nutrient databases from UK, Germany, France, The Netherlands, Belgium, Spain, Italy, Portugal, Denmark, Finland, Austria. Average amount per 150ml is 54.6mg of vitamin C. Available at: https://fruitjuicematters.eu/en/downloadable-resources

8 EU Register on health and nutrition claims. Available at: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search [Last accessed 23 March 2017].

 

Balanced_diet

Brug for mere information?

Via vores kontaktside kan du komme i kontakt med Fruit Juice Matters-teamet.

 

Kontakt