De vigtigste findings fra den seneste forskning inden for frugt, frugtjuice og sukker

Download den fulde rapport i PDF nederst på siden.

FruitjuicemattersSummary fra et videnskabeligt symposium, AIJN (European Fruit Juice Association) afholdte i Bruxelles i oktober 2018. 


Sukker og frugtjuice står helt centralt i en af de mest polariserede diskussioner om folkesundhed i vores tid. Over hele verden opfordres forbrugere til at øge deres indtag af frugt og grøntsager og samtidig reducere indtaget af de såkaldte frie sukkerarter - et begreb Verdenssundhedsorganisationen (WHO) benytter, der har til formål at beskrive "alle mono- og disakkarider, der tilsættes fødevarer plus det naturligt forekommende sukker i honning, sirupper og frugtjuice".

Men hvor efterlader det frugtjuice? Er dette fokus på individuelle fødevarer og næringsstoffer med til at fjerne fokus fra det overordnede billede af holistisk ernæring? Og hvilke konsekvenser har det for den evidensbaserede rådgivning inden for folkesundhed?

Nogle af verdens førende eksperter inden for kost, metabolisme og bioaktive stoffer i planter mødtes for nylig i Bruxelles for at drøfte, udforske og udbrede den seneste viden om sundhedsfordelene ved frugt og frugtjuice. Deres præsentationer og diskussioner tydeliggjorde problematikkens kompleksitet, udfordrede de antagelser, der er med til at forme debatten og gjorde det klart, at fordelene ved frugtjuice opvejer de potentielle risici forbundet med sukker.