Nye data om sammensætningen af appelsinjuice viser en bred vifte af næringsstoffer og bioaktive stoffer

Det er almindeligt anerkendt, at frugt indeholder mange forskellige næringsstoffer og bioaktive stoffer, men hvad med frugtjuice?

Citrusfrugter og saften fra dem er anerkendt som vigtige kilder til C-vitamin, folat og kalium. Det er mindre kendt, at de også er rige på polyfenoler, særligt flavanonerne hesperidin, narigin og narirutin. Æbler og saften fra dem indeholder andre grupper af polyfenoler såsom catechin, quercetin og ruten. 

I planter beskytter polyfenoler mod belastninger fx UV-stråler, afværger angreb fra pest og giver farve for at tiltrække bestøvning[1]. Hos mennesker spiller mange af de samme polyfenoler en rolle i bevarelse af sundhed i henhold til observerende og interventionelle undersøgelser. 

På trods af denne videnskabelige viden, viste en IPSOS-undersøgelse fra 2017[2] blandt 2.099 europæiske sundhedsprofessionelle, at der hersker misforståelser om den ernæringsmæssige værdi af frugtjuice og vitaminindholdet i bearbejdet juice. Der var desuden forvirring om renheden af emballeret appelsinjuice, særligt med  hensyn til sukkerindhold og konserveringsmidler (som i modsætning til nogle overbevisninger ikke tilsættes i juice).

Kun 37% af alle sundhedsprofessionelle var helt enige i, at appelsinjuice er lige præcis det: 100% saft fra appelsinen. Diætister og ernæringseksperter havde en større viden sammenlignet med almen praktiserende læger og børnelæger, hvilket mæske afspejler, at mange europæiske læger får mindre end 24 timers undervisning i ernæring i løbet af deres uddannelse[3]. Da det europæiske sundhedsvæsen gradvist bevæger sig væk fra en model med helbredelse til pleje med fokus på sygdomsforebyggelse i stedet for behandling, bliver det i stigende grad vigtigere at forstå den fordelagtige rolle, som ernæring kan spille. Nederst kan du downloade en artikel, der opsummerer fem fakta om den ernæringsmæssige sammensætning af appelsinjuice, og hvorfor det er relevant for vores sundhed og velbefindende.

FruitjuicemattersNYE DATA OM SAMMENSÆTNINGEN AF APPELSINJUICE

At spise rigtigt handler om en balanceret kost, hvor man spiser sundt og varieret. På den måde sikres indtaget af vitaminer og andre næringsstoffer, der er vigtige for menneskers helbred og trivsel. Ved at drikke et glas appelsinjuice på 100 - 150 ml opnås vigtige stoffer som C-vitamin, folat, kalium og hesperidin. 

En ny undersøgelse fra organisationen SGF International[4] - der arbejder med kvalitetskontrol af alt den appelsinjuice, der sælges i Europa - har set på indholdet af næringsstoffer i appelsinjuice. Data er indsamlet gennem hundreder af prøver af appelsinjuice i Europa. Disse data viser, at appelsinjuice indeholder en bred vifte af bioaktive stoffer, og dermed bekræfter dette, at appelsinjuice ikke blot er en "sukkerdrik", som det tidligere er blevet fremsat. 

Igennemsnit indeholder et glas appelsinjuice på 150 ml 67,5 mg C-vitamin, hvilket er 80% af det anbefalede daglige indtag. Derudover indeholder appelsinjuice også folat, der er et stof, som er nødvendigt for at danne nye celle tog røde blodlegemer. 150 ml appelsinjuice indeholder 32,3 mcg folsyre. 

Et tredje næringsstof i appelsinjuice er kalium, der er vigtigt for kroppens nerve- og muskelfunktion såvel som for regulering af blodtrykket. Et glas appelsinjuice på 150 ml indeholder 264 mg. Appelsinjuice indeholder også flavanoidet hesperidin, her indeholder 150 ml appelsinjuice 78 mg hesperidin.

Du kan læse mere om appelsinjuices ernæringsmæssige sammensætning i PDF-filen herunder.

Referencer:

[1] Williamson G (2017) The role of polyphenols in modern nutrition. Nutr Bull 42, 226–235. 

[2] Ruxton C (2018) What do Europe’s health professionals think about fruit juice? CN Focus 10: 36-38. 

[3] Chung M et al. (2014) Nutrition education in European medical schools: results of an international survey. Eur J Clin Nutr 68: 844-6.

[4] SGF International hjemmeside