Sådan reducerer frugtjuice inflammation

Inflammation er en indikator for stress i kroppen og menes at påvirke patofysiologien i forbindelse med f.eks. diabetes, insulinresistens og hjertekarsygdom. Læs mere her, hvordan et interventionsstudie i Brasilien har undersøgt, hvordan inflammatoriske markører påvirkes af to forskellige måltider med et højt fedtindhold, når de indtages sammen med henholdsvis vand og appelsinjuice


Inflammation er en indikator for stress i kroppen og menes at påvirke patofysiologien i forbindelse med f.eks. diabetes, insulinresistens og hjertekarsygdom. Et interventionsstudie i Brasilien har nu undersøgt, hvordan inflammatoriske markører påvirkes af to forskellige måltider med et højt fedtindhold, når de indtages sammen med henholdsvis vand og appelsinjuice (en kilde til antioxidante næringsstoffer).

I det randomiserede crossover-forsøg med 55 raske kvinder fik halvdelen et måltid med et højt indhold af mættede fedtsyrer (SFA; 37,6 % energi), mens den anden halvdel fik et måltid med et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer (MUFA; 56,3 % energi). Kvinderne drak også enten 500 ml appelsinjuice (test) eller vand (kontrol) sammen med måltidet.

Resultaterne viste, at en høj indtagelse af mættet fedt fremmede inflammation i forhold til et måltid med et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, men at appelsinjuice reducerede den negative indvirkning af mættede fedtsyrer på en række inflammatoriske biomarkører, især IL-17A.

I anden forskning påviste et lille laboratoriebaseret studie med 12 raske personer, at et måltid med et højt fedt- og kulhydratindhold fremmede inflammatoriske baner, når måltidet blev indtaget sammen med vand eller en sukkerholdig drikkevare. Denne virkning blev derimod undertrykt, når måltidet blev indtaget sammen med appelsinjuice. Forskerne foreslog, at appelsinjuice undertrykte kostinduceret inflammation ved at hæmme toll-lignende receptorers udtryk og endotoxæmi. Indtagelse af appelsinjuice var forbundet med en 28-ganges forøgelse af PML-protein (promyelocytisk leukæmi), der menes at spille en positiv rolle i kroppen.

Forfatterne af disse studier konkluderede, at indtagelse af appelsinjuice kan hjælpe med at modvirke kostinduceret inflammation samt regulere udtrykket af vigtige proteiner, såsom PML, i forbindelse med menneskers sundhed. Der er nu brug for større forsøg for at bekræfte resultaterne.

Yderligere information: Rocha DMUP et al. (2017) Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8(12): 4396-4403 Tilgængelig på: http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo01139c#!divAbstract Chaves DFS et al. (2017) Proteomic Analysis of Peripheral Blood Mononuclear Cells after a High-Fat, High-Carbohydrate Meal with Orange Juice. J Proteome Res 16(11):4086-4092. Tilgængelig på: http://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jproteome.7b00476

Reference titel

[1] Chaves DFS et al. (2017)

Proteomic Analysis of Peripheral Blood Mononuclear Cells after a High-Fat, High-Carbohydrate Meal with Orange Juice. J Proteome Res 16(11):4086-4092