Sådan fremstilles frugtjuice

Processen bag fremstillingen af frugtjuice afhænger af, om det er 'fra koncentrat' eller 'ikke fra koncentrat'

HVORDAN LAVES APPELSINJUICE? ikke fra koncentrat

PLANTAGE

Frugten høstes til juice-produktionen
Frugten behandles hurtigt for at bevare dens vitaminer og næringsindhold
Pasteurisering holder juicen frisk i længere tid
UPASTEURISERET
Juice, der skal drikkes samme dag NFC*
PASTEURISERET
Juice NFC*
Emballage, som fx kartoner med lang levetid, bidrager til at bevare smagen og næringsindholdet i juicen ved at beskytte den mod lys og luft
Frugtjuice er bare frugt, der er presset
Frugtjuice indeholder aldrig tilsat sukker eller konserveringsmidler
Frugtjuice er en nem måde at øge frugtindtaget på, som en del af de anbefalede 6 om Dagen

* NFC = Not from concentrate (ikke fra koncentrat)   The information in this document is provided for professional audiences in a non-commercial context. It is not intended for consumers. The AIJN, European Fruit Juice Association shall have no liability whatsoever if this information is used or presented for promotional or commercial purposes.

Processen bag frugtjuice afhænger af, om juicen er ”fra koncentrat” eller ”ikke fra koncentrat”. Lad os tage appelsinjuice som eksempel:

Ikke fra koncentrat

Som med al anden frugtjuice starter historien om appelsinjuice i lundene, hvor frugten gror. De lokale avlere passer og plejer appelsinerne, indtil de er modne og klar til at blive plukket. Når den modne frugt er høstet, bliver den kørt direkte til fabrikken, hvor den inspiceres. Kun gode og modne appelsiner bliver udvalgt til appelsinjuicen. Inspektionen sker hurtigt mens frugten stadig er fuld af vitaminer og nærrigsstoffer, så intet går tabt. Eftersom frugterne kommer direkte plan plantagerne, bliver de grundigt vasket og renset, før de presses.

Når juicen er presset, bliver den som regel varmebehandlet for at bevare sin friskhed i længere tid. Dette er en almindelig og godkendt procedure, der sikrer den bedste kvalitet. 

Fra koncentrat  

Når frugtjuicen er fra koncentrat, har processen flere stadier. Afhængig af, hvilken teknik producenten bruger, er juicen enten varmet op via damp, så vandet i juicen fordamper, eller ultra-filtreret og herefter koncentreret. Resultatet er koncentreret juice. Vandet bliver siden tilbageført til koncentratet igen og blandet godt, for at opnå juice af høj kvalitet. Sidst, men ikke mindst, skal appelsinjuicen pakkes. Dette foregår på en måde, der er specialdesignet til at beskytte vitaminer og mineraler fra både lys, temperatur og luft. Dermed kan vi nyde juicen, når den er bedst.